Ett drygt hundratal människor deltog i Majupproret. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Majupproret protesterar mot hårdare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Ett drygt hundratal människor samlades på Stora torget i Karlstad under söndagseftermiddagen, under namnet Majupproret. Representanter från olika politiska inriktningar och organisationer kom för att visa sin solidaritet med de asylsökande och protestera mot en hårdare asylpolitik.

– Ja, vi som dragit igång det här är en brokig skara. Första talare kommer vara Monika Sturegren ifrån Röda Korset. Vi har Rädda Barnen med i tåget, vi har idrottsorganisationer, Pingstkyrkan och Svenska kyrkan och i stort sett alla partier kommer hit och pratar, berättar Margareta Jonilson.

Majupproret syftar till att visa solidaritet med asylsökande och protestera mot en hårdare flyktingpolitik. Foto: SVT

Reaktion på åtstramning av flyktingpolitik

Margareta är initiativtagare till Majupproret och hon berättar att Majupproret är en reaktion på den åtstramning av flyktingpolitiken som föreslogs av statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon under förra veckan. I det blocköverskridande förslaget vill man bland annat begränsa möjligheten till familjeåterförening, de tillfälliga uppehållstillstånden ska fortsätta enligt förslaget och det föreslås också att papperslösa inte ska kunna få socialbidrag.

En av alla som protesterade mot en hårdare flyktingpolitik. Foto: SVT

-Det är alltså en väldigt hård nivå på flyktingpolitiken, menar Margareta Jonilson.

”Vi är inte farliga för Sverige”

Baqer Akbari är en av de afghanska ungdomar som kan komma att drabbas av en hårdare asylpolitik. Han kom ensam till Sverige 2015 och är mitt uppe i en utdragen asylprocess. Han finns med bland de manifesterande i Majupproret.

– Alla vi går med en rädsla och känner stress, men vi fortsätter gå till skolan och kämpa för en bättre framtid, säger Baqer Akbari. Jag vill prata för oss, säga att vi inte är farliga för Sverige. Jag vill ju också ha ett mer rättvist Sverige, ett tryggt Sverige och ett mer kärleksfullt Sverige.  

– En överväldigande majoritet av oss som bor här i Sverige vill ha ett medmänskligt flyktingmottagande och ser inte nysvenskar som ett hot utan som en tillgång, menar Margareta Jonilson.

Majupproret protesterade mot den skärpning av flyktingpolitiken som statsminister Stefan Löfvén (S) presenterade förra veckan. Foto: SVT

”Vi kan inte stillatigande se på”

Tror du att Majupproret kommer att ha någon betydelse?

– Ja, om inte annat för oss själva, själsligen. Att vi känner att vi kan inte stillatigande se på. Jag får ju associationer till Andra världskriget, när vi alltid har frågat oss: men vad gjorde mamma och pappa på 30-talet. Nu är vi nästan där, känns det som. Nu måste vi säga ifrån.

Riksdagspolitiker, volontärer och asylsökande

Folk strömmade till under trumtoner från bandet Blå Björks. Från Stora torget marscherade manifestationen mot Sandgrundsudden där riksdagspolitiker, volontärer och asylsökande löste av varandra i talarstolen.

Baqer Akbari är en av de som får sin röst hörd i Majupproret. Han ler och säger:

-Det känns mycket bra här idag. Jag kom ensam men jag är inte ensam nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer