Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Grindbo och Margareta Svensson är två av spelarna från det första damlaget, som kommer hyllas på Strandvallen under lördagen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Mallbackens första damlag firar 50 år – hyllas på Strandvallen

Publicerad

Lena Grindbo och Margareta Svensson spelade i Mallbackens första damlag som bildades 1972. På lördagen firar Mallbacken 50-årsjubileumet och laget från 1972 kommer att hyllas på Strandvallen.

– Det känns jättestort, jag tycker det är så kul det här alltså. Nu blir det fika och tårta här med alla gamlingar, säger Margareta Svensson.

Mallbackens IF är en av damfotbollens pionjärer i Värmland. Föreningens herrverksamhet har lagts ned medan damlaget fortfarande spelar på elitnivå. Evelina Nilsson är föreningens ordförande och hon har själv en personlig koppling till 50-årsfirandet, då hennes farmor grundade det första damlaget i Mallbackens IF.

– Det är faktiskt rätt stort att vi spelat damfotboll här i 50 år i lilla lilla Mallbacken, säger Evelina Nilsson.

Firas i samband med match

Firandet startar 13.30 vid Strandvallen på lördagen innan Mallbacken spelar mot Gamla Uppsala SK. Där kommer det bjudas på flera aktiviteter som bland annat musik, prickskytte och hinderbanor. Spelarna från det första damlaget kommer även att uppmärksammas lite extra.

– Vi kommer ge dem en liten gåva innan matchen och sen kommer vi hålla ett tacktal så klart och tacka dem så mycket som möjligt, säger Evelina Nilsson.

Vad betyder fotbollen för samhället här?

– Det betyder jättemycket, det knyter ihop generationerna. Det finns inte så mycket mer här än en fotbollsplan.

Se Lena Grindbo och Margareta Svensson prata om minnen från det första damlaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.