Man i Värmland misstänks för grov medhjälp till folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man bosatt i Värmland misstänks för grov medhjälp till folkrättsbrott. Brotten ska ha skett i Syrien under 2012.

Enligt häktningsframställan ska mannen tidigare haft en högt uppsatt ställning inom den syriska armén.

Efter att brotten begåtts ska han enligt häktningsframställan ha deserterat och tydligt tagit ställning mot den syriska regimen, samt sökt asyl i Sverige.

Åklagare Karolina Wieslander begärde under onsdagen mannen häktad, men i dag återkallades begäran och mannen försattes på fri fot då han tidigare satt anhållen. Enligt åklagare Karolina Wieslander beror återkallandet på att åklagarmyndigheten inte längre anser det vara nödvändigt att den misstänkte häktas.

Den misstänktes försvarare uppger att han förnekar brott.

Mannen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Ärendet utreds vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Krigsbrott är ett paraplybegrepp för folkrättsbrott, folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En soldat som lyder under krigets lagar får bruka våld, men kan dömas för krigsbrott om den exempelvis dödar civila eller krigsfångar.

Hittills har ett fåtal personer i Sverige dömts för folkrättsbrott, bland annat Jackie Arklöv som även dömts till livstids fängelse för polismorden i Malexander.

En person som däremot strider för en organisation som är terroriststämplad, och som begår handlingar som allvarligt kan skada en stat och vars syfte är att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, kan däremot dömas för terroristbrott.

Källa: Polisen och Åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer