Foto: TT

Många olika hemtjänstpersonal stress för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Äldre med hemtjänst i Forshaga kommun mötte i genomsnitt 22 olika personal under en 14-dagarsperiod under 2018 och det är den näst högsta siffran i landet. Det framgår av statistik från Kommun och landstingsdatabasen.

Det är inte bara Forshaga som ligger högt i hemtjänststatistiken över medelvärdet för hur många olika personer från hemtjänsten som äldre fick besök av under en 14-dagarsperiod 2018. Statistiken omfattar äldre över 65 år med två eller fler besök från hemtjänsten varje dag.

I Kristinehamn mötte de äldre 20 olika personer från hemtjänsten under en 14-dagarsperiod 2018 och kommunen hamnar på delad nionde plats i landet.  I Arvika, Karlstad och Säffle noterades 19 olika personal från hemtjänsten för de äldre under 14 dagar.

Stor stress

– Det skapar en stor stress, inte bara för de äldre, utan också för personalen, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola, i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

De lägsta noteringarna i Värmland har Munkfors med 11 olika personer från hemtjänsten för en hemtjänstkund och Hammarö med 12. Det hör också till de lägre siffrorna i landet som helhet.

Essunga i Västra Götalands län har den högsta snittsiffran i landet med 24 personer under två veckors tid.

Fyra Värmlandskommuner saknas i statistiken

Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många hemtjänstpersonal som besöker äldre. Det är 232 kommuner som har rapporterat in uppgifter till Kommun- och landstingsdatabasen. Bland annat så saknas siffror för fyra kommuner i Värmland – Filipstad, Grums, Hagfors och Storfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.