• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Många stolpar måste bytas när Trafikverket tar över

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket kan komma att ta över den kommunala belysningen på statliga vägar. Men innan dess måste belysningen uppfylla en rad kriterier. Och det är kommunerna som måste stå för upprustningen.

Arvika är en av 17 kommuner i ett pilotprojekt inför överlåtandet och där måste många stolpas bytas ut.

– Om det bara är stolpen som måste bytas ut kanske det går på 10 000-12 000 per stolpe, men det finns ju stolpar där det är samhängt med elförsörjning, tele och belysning och då blir det dyrare. Det blir mycket pengar, säger Peter Adoolfsson, gatu- och trafikansvarig på Arvika kommun.

Det är främst trästolpar som är problemet. De måste bytas ut av trafiksäkerhetsskäl.

– Att köra in i en trästolpe är som att köra in i ett träd. Det måste vara stolpar som ger efter om man kör in i dem, säger Peter Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.