Robin Forslund och Karl Sandström har olika åsikter om att cykla i vinter. Foto: SVT

Många väljer bort vintercyklingen

Publicerad

Karlstads kommun uppmuntrar de som kan att bli vintercyklister. Vad tycker karlstadsborna om det?

Fler ska cykla året runt, tycker Karlstads kommun. SVT Nyheter Värmland frågade karlstadsbor vad de tycker om vintercykling.

– Jag blir ganska arg när jag inte får cykla på morgonen, säger Karl Sandström medan Robin Forslund föredrar att ta sig till jobbet sig i en varm och skön bil. Ja, åsikterna om vintercykling är vitt skilda, men båda två tycker att idén är bra.

Cyklar varje dag

Karl Sandström bor på Kronoparken och cyklar till jobbet i stan i stort sett varje dag utom när det är mycket snö eller väldigt halt.

– Jag bor på Kronoparken och där är det en väldigt lång nedförsbacke som är ganska obehaglig när det är is ute, säger han.

Vad är det som gör att du cyklar så ofta?

– Jag blir ganska så arg när jag inte får cykla, för det är ett sätt komma igång på morgonen – man blir fri helt enkelt, säger Karl Sandström.

Föredrar bilen

Robin Forslund jobbar också i centrala Karlstad, men en av dem som det blir svårt att övertala. Han har cirka en kvarts cykeltur till jobbet och kan tänka sig att cykla på sommaren, men inte så här års.

– Nej, jag gillar att åka bil där det är varmare och skönt.

Finns det något som skulle få sig att sätta dig på cykeln nu?

– Nej, det tror jag inte. 

”Bra för trafiksituationen”

Båda är dock överens om att det är en bra att kommunen försöker få fler att cykla året runt.

– Jag tror absolut att några som gillar att åka bil kanske ändrar sig och ser det som lite träning, så det är jättebra, säger Robin Forslund.

– Det är bra, man blir glad av att cykla och det gör arbetsdagen mycket bättre och så miljöaspekten förstås, säger Karl Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.