Manifestation för ensamkommande Foto: SVT

Manifestation för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Vi står inte ut! Den meningen skanderades hela vägen från Mariebergsskogen in till Stora Torget idag när en manifestation för ensamkommande ungdomar hölls i Karlstad idag.

Hossien Rezaei kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Han trivs bra och vill stanna men är hela tiden orolig för att utvisas.

– Jag är jätteorolig att Migrationsverket skickar mig tillbaka till Afghanistan. Jag tänker mycket på det så jag har svårt att sova och att äta. Jag väntar bara på att polisen ska komma och hämta mig och ta mig till flygplanet.

Har fått nog

Hossein var en av ett femtiotal som idag manifesterade i parad genom centrala Karlstad för att visa att man fått nog och inte vill se några fler utvisningar av ensamkommande ungdomar. Manifestationen är nationellt samordnad av nätverket ”Vistårinteut” och gick på samma tid över hela landet.

– Vi är tiotusentals personer som jobbar med de här ungdomarna som har startat den här rörelsen. De har kämpar klart nu våra ungdomar. De ska inte utvisas till Afghanistan. Det är ett väldigt osäkert läge där, bara i veckan så har folk dödats av bilbomber. Många tillhör den etniska minoriteten hazarer som är en förföljd grupp som inte är säkra någonstans i Afghanistan, säger Emilia Ergin som är boendestödjare och med och arrangerar manifestationen i Karlstad.

Och Hossein håller med.

– Jag är en hazar så jag kan inte åka runt hela tiden. Skulle jag komma tillbaka skulle det bli svårt. De halshugger människor. Kommer jag tillbaka dit så är jag säker på att jag skulle dö där också.

”De har lämnat allt”

Och Emilia Ergin hoppas att alla utvisningar av ensamkommande hävs och att de ges amnesti i Sverige.

– Jag ser en fantastiskt grupp individer som är starka. De har tagit sig hela vägen till Sverige, de har lämnat allt och sagt hejdå till sina familjer – så jag ser drivkraftiga ungdomar som har väldigt mycket att ge. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer