Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Manuela Johansson Smith berätta om hur hennes liv ser ut nu. Foto: SVT

Manuelas nya vardag sedan Räntans gård sparades bort

Publicerad

I slutet av förra året skulle socialnämnden i Kristinehamn göra besparingar och kommunen valde då att inte förlänga avtalet med Räntans gård.

I oktober träffade vi dem som då var beroende av den dagverksamhet som gården erbjöd. Men hur gick det sedan? Vi har träffat Manuela Johansson Smith för att se hur hennes vardag förändrats sedan dess.

Under flera år hade Räntans gård bedrivit dagverksamhet och arbetsträning för personer med psykosociala problem. Ett tiotal personer kom till jobbet på gården, Manuela var en av dem.

Foto: SVT

Idag går hon till sitt nya jobb på Camp Nova. Hit kommer hon och ett hundratal deltagare till dagverksamhet och arbetsträning. Syftet är att ge en meningsfull vardag, utveckling och gemenskap.

– Det var ganska tufft i början, jag grät många gånger när jag kom hit, säger Manuela när hon berättar om att byta från vardagen på gården till verksamheten som Kristinehamns kommun driver inne på A9-området.

Egna projekt

Manuela visar projekten som fyller hennes vardag. Hon visar käpphästar som har varit med och målat, till en förskola och så hennes eget byggprojekt, ett katthus. Hon berättar att hon trivs bäst när hon får vara i vaktmästeriet.

– Det är lugnast här, säger hon.

Foto: SVT

Hon visar och berättar men samtidigt talar hon om saknad och ensamhet.

– Jag saknar djuren väldigt mycket, att få pyssla med hästarna och så.  Och så saknar jag att ha någon att prata med under dagen.

Foto: SVT

Hör Manuelas berättelse i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer