Foto: SVT

Markägaren: ”Jag har fått grönt ljus från kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till den mark där byggavfall dumpades anmäldes för miljöbrott. Nu går han ut och säger att han sökt och fått tillstånd för att återanvända byggresterna. Betongresterna ska användas till att förstärka en skogsbilväg.

En brottsutredning om miljöbrott inleddes efter att byggavfall från gamla Konsum Värmlands lokaler på Orrholmen i Karlstad blev dumpade i skogen i Väse. Syftet var att betongrester och tegel skulle användas som fyll till en skogsbilväg som håller på att byggas, berättar markägaren.

– Den väg jag har nu är undermålig och jag behöver stärka upp bärigheten för att komma åt timmer i skogen, säger han.

”Gjorde en tilläggsansökan”

Han säger att han är för återbruk och känner sig utmålad som miljöbrottsling av kommunen, som han säger har givit grönt ljus för att använda byggresterna som fyll.

– Det är betongmassor som ligger där och jag gjorde dessutom en tillläggsansökan för tegel. Det som ligger där är inget som lakar ut eller är skadligt för naturen, säger han.

”Känns som ett fruktansvärt påhopp”

I byggspillet ska även armeringsjärn ha funnits men att det har sorterats bort.

– Jag kan inte ha sådant med i en väg då skulle jag ju köra sönder däck och bit för bit rensar man ju bort sådant.

Markägaren hävdar att betongmassorna kontrollerades och analyserades av miljökontoret innan betongmassorna lades ut intill skogsbilväg och att inget ytterligare byggspill lagts till sedan dess.

– Det här känns som ett fruktansvärt påhopp från kommunen, säger markägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer