– Jag hoppas vi får en bra balans av för- och nackdelar. Jag är övertygad om att vi måste ha vissa screeningundersökningar, men jag tror också att vi måste ha en skarp, öppen och konstruktiv debatt om vilka undersökningar som är bra och vilka som inte är det, säger Rolf Ahlzén Etiskt sakkunnig på Region Värmland. Foto: SVT

”PSA är inget bra test för att avslöja prostatacancer”

Uppdaterad
Publicerad

Allt större resurser satsas i sjukvården på massundersökningar för att tidigt upptäcka cancer och andra sjukdomar och önskelistan växer på fler sjukdomar som ska masscannas. Men metoden är inte enbart bara av godo och idag ordnade etikkommittén i Region Värmland ett seminarium för att diskutera för- och nackdelar.

Genom att massundersöka eller screena befolkningen med olika undersökningar kan man upptäcka sjukdomar som cancer i större omfattning och i ett tidigt skede. Fördelarna är förstås många om man upptäcker en sjukdom tidigt: Man kan bromsa sjukdomens förlopp och förhindra onödig död, men det finns också en rad nackdelar som man ville lyfta på dagens seminarium.

– Det finns risk för felaktiga diagnoser som då oroar folk i onödan, ingrepp som kanske inte var nödvändiga, det vill säga att sjukdomen kanske inte hade utvecklats så som man tror den skulle utvecklas och det handlar det förstås om kostnaden är rimlig eller inte i förhållande till det man får, säger Rolf Ahlzén Etiskt sakkunnig på Region Värmland och en av initiativtagarna till dagens seminarium. 

Omdiskuterat

Exempel på masscreening som förekommer idag är mammografi och diskussioner pågår hela tiden om vilka nya sjukdomar som vore befogat att screena. En av de mest omdiskuterade nu är PSA-screening för prostatacancer.

Hör Rolf Ahlzén kommentera problemen med dagens PSA-prov i klippet ovan.

Vad hoppas du ni ska komma fram till vid dagens seminarieidag?

– Jag hoppas vi får en bra balans av för- och nackdelar. Jag är övertygad om att vi måste ha vissa screeningundersökningar, men jag tror också att vi måste ha en skarp, öppen och konstruktiv debatt om vilka undersökningar som är bra och vilka som inte är det.

Avråder från masscreening

I Värmland kan man på egen begäran göra PSA-test efter 50 års ålder, men trots önskemål har det inte införts som en masscreening och Socialstyrelsen avråder från detta. Debatten om PSA är i full gång och så även om en rad nya sjukdomsområden:

– Screening av tjocktarmen för tjocktarmscancer finns det diskussioner om, glutenintolerans, tidig blodsockerförändring alltså förstadie till diabetes, förmaksflimmer. Ja, det finns ett antal grupper som har önskemål om att införa screeening där det inte är självklart, säger Rolf Ahlzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.