Matpanelen sätter maten på prov. Foto: SVT

Panelen som sätter maten på prov

Publicerad

Maten inom äldreomsorgen är ett återkommande ämne för debatt och nu tar Filipstads kommun hjälp av en testpanel för att ta reda på hur maten smakar.

Det skramlar av glas och bestick. Det är lunchtid på Älvkullens äldreboende och det dukas upp för matpanelen som ska träffas här tio gånger under året för att testa maten. Ritsch låter det när deltagarna sätter sig till bords. De drar bort plasten på de matlådor som ingår i dagens provsmakning. Rotmos och fläsklägg står på menyn – en halv portion i låda ska jämföras med en halv portion på tallrik direkt från tillagningsköket.

– Jag tycker det är bra att kommunen gör det här, säger Alf Kristoffersson. Han och hans fru Kerstin nappade på en annons om att vara med i matpanelen för att de tycker att det är viktigt med mat. Med god mat, tillägger Alf.

Sätter betyg

Kerstin Hellqvist som också ingår i panelen håller med.

– Man blir ju själv äldre och kanske får behov av maten här, eller hamnar på hemmet, säger Kerstin Hellqvist. Hon har själv jobbat på äldreboendet sedan 70-talet men nu är hon pensionär och hon har sett förändringarna i matlagningen.

Hon tycker att hanteringen av maten går fram och tillbaka.

– Först lagades mycket från grunden, sedan blev det mer halvfabrikat, men nu har det gått tillbaka till mer egenlagat, berättar hon.

”Kanske kan göra något bättre”

Varje dag tillagas 260 lunchportioner på Älvkullen. Cirka 100 av dem blir matlådor som går ut via hemtjänsten.

– Vi vill se om det är någon skillnad på maten. Vi kanske kan göra något bättre när det till exempel gäller transport eller hur länge maten står i värmeskåp, säger Eva-Lena Svensson, verksamhetschef äldreomsorgen.

Panelen tittar, luktar och smakar på maten. Deltagarna antecknar och sätter betyg.

– Det var bättre temperatur på lådan i dag, förra gången var den kallare, säger Kerstin Kristoffersson och får medhåll av bordssällskapet.

Panelen träffas totalt tio gånger under 2017, innan resultatet sammanställs och presenteras.

Matpanelen i Filipstad

Matpanelen består av sex personer. De träffas tio gånger under 2017 för att testa maten inom äldreomsorgen i Filipstads kommun. Deltagarna jämför maten i de lådor som transporteras ut via hemtjänsten med maten som kommer direkt från köket. De betygsätter utseende, lukt, smak och temperatur. Enligt kommunen visar den enkät som Socialstyrelsen gör varje år att Filipstad får höga betyg på maten på sina särskilda boenden (76 procent har svarat att de är nöjda med maten) men nu vill kommunen kontrollera lite mer noggrant på egen hand och framförallt ta reda på hur maten som levereras via hemtjänsten upplevs.

Källa: Eva-Lena Svensson, verksamhetschef äldreomsorgen Filipstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.