– Vi vill minska på matsvinnet, så efter lunchen gör vi i ordning matlådor av det som blivit över, berättar Sarah Ljungberg, barista och servitris på en av restaurangerna.
I Karlstad finns två appar till mobilen, där restauranger och kaféer kan lägga ut överbliven mat till halva priset. Tjänsten finns i flera städer runt om i Sverige och lockar framförallt klimatmedvetna kunder med en lite tunnare plånbok.
– Framför allt studenter, men även andra som inte vill lägga kanske 100 till 115 kronor på en lunch, säger Anna-Lotta Svensson, Sverigeansvarig för en av apparna.
Inte bara studenter
Men i Karlstad är det inte bara studenter som handlar billig lunch.
– Vi har alla sorts kunder, från äldre till studenter och även flera stamkunder, säger Sarah Ljungberg.
Och det som läggs ut till försäljning tar oftast slut inom någon timme.
– Ja, det är sällan vi behöver slänga några lådor, säger Sarah Ljungberg, som verkligen gillar att restaurangen hon jobbar på slänger så lite som möjligt.
Har expanderat
Enligt beräkningar av företaget Resq som står bakom den ena appen, hamnar tio procent av den mat som tillagas i restaurangerna i soporna i stället för i hungriga munnar. Med apparna finns ambitionen att minska matsvinnet till noll.
Resq, som startade i Finland, slogs senare ihop med det lilla företaget Rädda Maten som Anna-Lotta för några år sedan startade i Jönköping. Nu har det expanderat ännu mer i finns i fyra länder, Sverige, Finland, Tyskland och Nederländerna.
– Det känns som att vi behövs, och att allt fler restauranger förstår värdet av att vara ett miljöfokuserat företag, säger Anna-Lotta Svensson.