Matti Klenell ställer ut på Värmlands Museum Foto: Camilla Gustafsson/SVT

20 år med formgivaren Matti Klenell visas på Värmlands Museum: ”Lite känslosamt”

Publicerad

Värmlands Museum är just nu stängt på grund av covid-19. Ingen får komma in. Men när dörrarna väl slås upp igen väntar Matti Klenells utställning Stanna här en stund . Från och med i helgen står allt redo att visas för publik.

Den värmlandsbördige formgivaren är en av landets mest uppmärksammade, och han visar nu upp arbeten från drygt 20 års verksamhet.

– Det är ganska rörande och lite känslosamt, säger Matti Klenell.

Han berättar om hur färdigställandet av utställningen väckt minnen från sina tidiga år i Värmland till liv. På andra sidan älven bodde Matti Klenells farmor och där tillbringade han också sin gymnasietid.

Starta klippet för att höra Matti Klenell berätta om sina band till Värmland, hur Finland och samarbetet med designföretaget Ittala präglat honom och om platserna som format utställningen.

Platser berättar

Utställningen berättar om just viktiga platser. Platser som ger en inblick i arbetsprocessen och erfarenheter, bland annat från de tolv åren som han samarbetade mer Ittala.

– Alla resorna till Finland har gjort att jag färgats av en väldigt rik designhistoria.

Samtidigt reflekterar formgivaren om hur platsen, som han nu i pandemitid tvingats stanna kvar på, har haft betydelse.

– 2020 var ju ett år då man stannade hemma hela tiden. Då tog vi ett beslut att försöka göra något på den här platsen. Så den delen av utställningen som handlar om Heleneborgsgatan är väldig, väldigt närproducerat.

Utställningen står klar från den 27 februari och går att se på Värmlands Museum så snart museet öppnar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.