#Me Too-manifestation i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen demonstrerade tusentals människor runt om i Sverige som ett led i #Me Too-kampanjen. Värmland var inget undantag. I Kristinehamn trotsade ett 20-tal personer snålblåsten för att manifestera.

Det var nätverket Kristinehamn för mångfald som arrangerade manifestationen på Södra torget i Kristinehamn vid lunchtid på söndagen. Manifestationen var en del i den så kallade #Me Too-kampanjen som syftar till uppmärksamma de sexuella övrgrepp och kränkningar som många kvinnor utsätts för.

– Det finns en styrka och en kraft i att människor delar sina upplevelser med varandra. Vi vill att kraften i kampanjen ska få ett liv även utanför sociala medier, säger Sabina Gómez Jansson som är en av initiavtivtagarna till manifestationen.

Kampanjen #MeToo

Ingen större uppslutning

Under manifestationen tändes ljus och flera medverkande höll tal. Ett 20-tal personer trotsade snålblåsten för att delta. Även om det inte blev någon större uppslutning ser Sabina Gómez Jansson det hela som en start på något större.

– Det är så många som har vågat bryta tystnaden nu. Det är första gången som många ser att skammen över att ha blivit utsatt inte är offrets utan förövarens. Jag tror att det här kan leda till verklig förändring, säger Sabina Gómez Jansson.

Obundet nätverk

Kristinehamn för mångfald är ett religiöst och partipolitiskt obundet nätverk som verkar för att skapa trygghet och öka sammanhållningen i Kristinehamn. Tidigare har de bland annat anordnat trygghetsmarscher och tillsammanscaféer där både nya och gamla Kristinehamnare har kunnat mötas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet