Med språket till körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Plugga körkortsteori och samtidigt lära sig det svenska språket.

Kursen är nystartad och drivs av ABF. På onsdagskvällen var första lektionen.

– Jag är här för att jag vill lära mig köra bil och jag vill göra det på svenska, säger Heba Abdulkader, som är en av kursdeltagarna.

Hon berättar vidare att hon skulle kunna lära sig körkortsteorin på sitt eget språk, men det vill hon inte.

– Polisen och nästan alla som man möter på vägen är svenskar och jag måste kunna förklara om mig själv och bilen och vägen på svenska, förklarar Heba.

Nitton veckor

Det rör sig om ett femtontal kvinnor som kommer att samlas i ABF:s lokaler i Filipstad de kommande nitton veckorna. Tillsammans ska de få lära sig körkortsteorin samtidigt som de utvecklar sin svenska.

Utbildningen, som heter körkortssvenska, är först av sitt slag i Värmland och finansieras av Filipstads kommun. Syftet är att kvinnorna ska få hjälp att förstå de nischade ord som finns när det handlar om att ta körkort och på så sätt kunna delta i undervisningen på körskolan på ett bättre sätt.

– Det här behövs framför allt för att invandrarkvinnor, som ju är vår målgrupp, ska komma in på arbetsmarknaden lättare, få en helt annan frihet och slippa isolera sig så, säger Jomark Polintan, studiesamordnare på ABF Värmland.

För Heba, som alltså precis påbörjat sin kurs i körkortssvenska, är målet att någon gång i framtiden kunna ta körkort. Det tycker hon känns viktigt.

– Om jag har körkort och bil blir det lättare om jag får jobb i till exempel Karlstad. Jag tycker inte om att vänta på  bussen, eller om den kommer inte i tid och så, säger Heba Abdulkader.

Lite mer frihet?

–Ja, precis!
 

HELA INSLAGET NEDAN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.