Ett fermenterat te av björklöv vann brons i SM Foto: SVT Värmland

Medaljer till värmländska matföretag

Uppdaterad
Publicerad

Två värmländska företag tog medalj när öppna SM i Mathantverk avgjordes i Åre tidigare i veckan. Tävlingen slog i år rekord i antalet deltagare. Över 500 produkter från 181 företag har bedömts av olika jurygrupper.

– Det är så roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och både gå till erfarna och alldeles nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper, även för dem vars produkter inte vinner.

45 klasser

I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat från 39 klasser förra året till 45 klasser i år. De nya klasserna i år var surdegsbröd med kulturspannmål, stek-ost, fermenterade mjölkprodukter och jästa drycker.

Företag från alla län utom Kronoberg och Uppland fanns representerade. Flest deltagande företag finns från Jämtlands län, Skåne och Västerbotten. Eftersom det är öppna SM får även produkter från andra länder vara med och tävla. I år fanns även tävlande företag med både från Danmark, Finland, Åland och hela 13 företag från Norge.

Tre värmländska företag deltog

Tre företag från Värmland deltog. Två av dem tog medalj. I klassen mjölksyrade grönsaker plockade Njordstorp permakultur gård i Värmlands Nysäter hem guldmedaljen för sin kryddade surkål. Enligt juryn ”en traditionell produkt som är ljuvlig i sin enkelhet. En utmärkt surkål som ger mersmak. Ett riktigt hantverk.” Örtagården i Klevane utanför Årjäng fick en bronsmedalj för sitt Oolong-te av fermenterade björklöv i klassen innovativt mathantverk. Enligt juryn har företaget lyckats förädla svenska björklöv på ett nyskapande sätt med en känsla av svensk sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer