Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Tiina Hamsch berätta om situationen med 15-årige sonen Dominic, och konsekvenserna av närvaroprojektet i Karlstad kommun som nu avslutas. Foto: SVT

Tiinas 15-årige son vill inte gå ut – har stannat hemma från skolan i över fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Bakom en dörr, i en villa strax utanför Molkom, sitter 15-årige Dominic och vill inte gå ut. Flera månader sedan han var utomhus, fyra och ett halvt år sedan han var i skolan. Nu avslutar Karlstads kommun närvaroprojektet som gjort att en lärare kommit hem till Dominic ett par gånger i veckan.

– Att han kommer vara 100 procent i skolan igen, det tror jag inte, säger hans mamma Tiina Hamsch.

Nu avslutas det treåriga närvaroprojektet, och skolorna tar återigen över huvudansvaret. Men de flesta barn och unga som fått hjälp av projektet är mycket långt ifrån skolans vardag.

Många av dem har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD eller autism, vilket gör det svårt för dem att vara i sociala sammanhang.

En av dem är 15-årige Dominic. Han har inte varit i skolan på fyra och ett halvt år och det var flera månader sedan han alls var utomhus.

”Inte alltid varit så här folkskygg”

Tidigare hade han via närvaroprojektet ett par lektioner i veckan med en lärare som kom hem till honom. Nu får han på grund av pandemin istället två lektioner i veckan, en i matte och en i engelska, via Teams.

– Det är ju inte så att han alltid varit så här innesluten och folkskygg, utan det är något som utvecklats för att han inte varit i skolan på så lång tid, säger Dominics mamma Tiina Hamsch.

Hör henne i klippet berätta hur hon kämpat för sin son under flera år, och vad närvaroprojektet betytt för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet