Mer dans och musik hos Västanå

Publicerad

Spelmanslegendaren Lomjansguten tar gestalt på midsommardagen. Då är det premiär för Västanå teaters 17:e sommarteater.

Ännu mer musik och dans än i tidigare uppsättningar. Ja, det utlovas i sommarens teater i Berättarladan vid Rottneros Park, där Västanå Teater till skillnad från tidigare år sätter upp ett relativt nyskrivet verk. Det handlar om spelmansvirtousen Lomjansguten som levde i Värmland under 1800-talet. Pjäsen baseras på en roman av Lars Andersson, en roman som ingalunda är ett porträtt av spelmannen.

– Vi försöker hitta den poesi som Lars Andersson har i sitt språk och då tycker jag att de verkningsmedel som är bra för att ta fram poesin är just musik och rörelse, säger Västanå teaters regissör Leif Stinnerbom.

Berättelserna om Per Jönsson Lumiainen, mer känd som Lomjansguten, är många och fyllda av mystik och övertro. Bland annat sägs han ha använt sin läromästares nyckelben som stränghållare på sin fiol.

– Jag tycker man lär sig mycket av att lyssna på de gamla, bra berättade historierna. Lomjansguten är en sådan berättelse, säger Leif Stinnerbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer