Charlotta Nelsson, chefläkare i Region Värmland, om provtagningen och de nya ekonomiska bidragen från staten. Foto: SVT

Mer pengar till regionen – fortfarande långt från provtagningsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sköt idag till ytterligare 5,9 miljarder till regionerna för provtagning av covid-19, men för Region Värmlands del är det inte bara ekonomin som bestämmer hur många prover som kan tas.

Regeringen har sedan en tid tillbaka sagt att 100 000 personer i veckan ska testas för covid-19. Det har inte uppnåtts och Region Värmland är en bra bit från det målet. Just nu ligger maxtaket på cirka 1 500 tester i veckan. Förutom ekonomiska resurser är det även utrustning och utbildad personal som begränsar kapaciteten.

Testar patienter med symptom

Men man har utökat testningen inom öppenvården. De patienter som läkare bedömer ha symtom på covid-19 ska testas, delvis för att kunna utesluta covid-19 och istället undersöka andra möjliga sjukdomar.

Coronaviruset i Värmland

Samhällsviktig personal

Inom ett par veckor ska också personal inom samhällsviktig verksamhet börja provtas, i syfte att kunna återgå till arbetet så snabbt som möjligt. Detta kommer göras med hjälp av en extern aktör och tanken är att man ska kunna erbjuda, så kallade, självtester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet