Så här såg det ut på en av de platser längs Klarälven där städningen genomfördes förra året. Foto: SVT arkiv

Mer skräp vid älvstädning – hemester trolig orsak

Publicerad

Grillar, campingutrustning och en koja. Det är ett axplock av vad årets älvstädare hittade under den årliga älvstädningshelgen.

Drygt 2 600 personer från 105 föreningar deltog i årets älvstädning längs fem älvar i Sverige – däribland Klarälven. Tillsammans plockade de upp 30 ton skräp vilket är sju ton mer än förra året.

Enligt arrangörerna är en tydligt orsak till mer skräp att en ökad ”hemestring” – alltså att fler håller sig på hemmaplan i coronatider.

– Vi ser att årets kraftiga ökning av hemestrande tyvärr även har inneburit en ökad nedskräpning kring våra älvar. Vid övernattnings- och campingplatser har det plockats många grillar liksom plast- och engångsartiklar, säger Maja Nordgren som är projektledare på Fortum, i ett pressmeddelande.

Det är Fortum i samarbete med Städa Sverige som arrangerar den årliga städningen längs landets älvar. 

– Det är fantastiskt att se ett så stort engagemang hos idrottsföreningarna och ungdomarna att vilja delta i Älvstädningen. Att medvetenheten kring nedskräpning och vikten att vi tar hand om vår natur sprider sig är väldigt kul att få ta del av, säger Katarina Ridderberg , projektledare på Städa Sverige, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.