Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Om man går ut och letar idag kan man hitta stenar efter meteoren, säger Vegard Lyngard från Norsk meteronettverk. Foto: NRK/Norsk meteronettverkVisa alla (2)
Visa alla (2)

Meteor slog ner i Norge – SOS larmades om ”nödraket”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan ett, natten till söndag, syntes ett märkligt ljusfenomen på natthimlen. Enligt Vegard Lundby, medlem i Norsk meteornettverk, var det en meteor som slog ner sydväst om Oslo.

– Det är vi hundra procent säkra på, en meteor på några tiotals kilo, säger han till SVT.

Det frivilliga nätverket har fått in observationsrapporter från Trondheim i norr till Kristiansand i söder. Men även på den svenska sidan verkar ljusfenomenet ha synts till.

– Ja, vi fick samtal och påringningar gällande det. Det var från olika positioner i de västra delarna av landet som man uppmärksammat något som man trodde var en nödraket, säger talespersonen för SOS som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Vegard Lundby tror att meteoren kan ha varit synlig ända till Stockholm. Aftonbladet uppger att läsare från Dalarna, Värmland, Närke, Sörmland, Uppland och Östergötland har ringt in och berättat om det märkliga ljuset på natthimlen.

Nu jobbar norska meteornätverket med att fastställa den exakta positionen för var meteoren landat. Rapporterna tyder på att det är någonstans i Lier-området mellan Oslo och Kongsberg.

Bolid

Nedslaget i marken ska även skapat en högljudd smäll, som hördes i Norge.

– Jag såg två kraftiga ljusglimtar och hörde muller någon sekund efter. Det är helt typiskt för meteorer. Jag har sett meteorer många gånger, men jag har aldrig hört mullret efter en meteor på det sättet någon gång, säger Morten Bilet, som också är medlem i Norsk meteoernettverk, till NRK.

Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet, säger till TT att meteoren är stor nog att klassas som en bolid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se meteorens framfart över Oslo, Larvik och Harestua. Foto: Norsk Meteornettverk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer