Värmlänningarna spelas på Ransäters hembygdsgård vid fyra tillfällen från den 21juni till och med den 30 juni. Foto: Andy Lind

Midsommar med Värmlänningarna i Ransäter

Uppdaterad
Publicerad

För 66:e gången har folklustspelet ”Värmlänningarna” premiär i Ransäter.

Värmlands svar på ”Romeo och Julia” har enligt tradition spelats i Gropa i Ransäter under flera år och premiären är en del av midsommarfirandet på Ransäters hembygdsgård.

I år är rollbesättningen i stort sett oförändrad, förutom drängen Per som i år spelas av musikalskådespelaren Stefan B. Johansson och torparflickan Anna som spelas av Emelie Hebbe.

Cyklar i föreställningen

Dramatikern, författaren och komikern Olof Wretling regisserar det folkkära lustspelet för sjätte året i rad. I år kommer tidsenliga cyklar finnas med i spelet som humoristiska och överraskande inslag.

– Den största nyheten för i år är att Olof lyfter in cykeln i spelet. Vi pratade mycket under förarbetet med årets produktion om saker som gör oss glada. Att cykla var en av de saker som dök upp, säger producenten Christopher Grahn.

Mer än bara spel

Från Karlstad går gratis bussar tur och retur som produktionen själva står för.

– Vi täcker det med de inkomster vi har från ordinarie biljettförsäljning, säger Christopher Grahn.

Midsommarfirandet på Ransäters hembygdsgård bjuder på, förutom skådespel, också majstångresning, utställning och uppträdande av Gundegabaletten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.