Migrationscentret mot konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Migrationscentret misslyckades med försöken att rekonstruera verksamheten. I dag begärde de sig i konkurs.

Svenska Migrationscentret har sitt huvudkontor i residenset i Karlstad och sysselsätter runt 240 personer varav ett 50-tal arbetar i Värmland. Migrationscentret har under en längre tid brottats med svårigheter med att få ekonomin i balans och lämnade i januari in en ansökan om rekonstruktion vid Värmlands tingsrätt. I dag gav de upp rekonstruktionsförsöken.

– Vi har varit helt beroende av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. 99 procent av vår personal har någon form av arbetsmarknadsstöd. Att FAS 3 tagit slut har slagit hårt mot oss, säger verksamhetschefen Barbro Färnström.

Svenska Migrationscentret är en ideell förening som grundades 1960 under namnet Emigrantregistret. Föreningens huvudsakliga verksamhet var initialt att dokumentera den svenska utvandringen till Amerika. Det uppdraget vidgades sedermera till migration med anknytning till Sverige.

– Vi har sysslat med utställningar, pedagogisk verksamhet och också dokumenterat det svenska kulturarvet. Det material vi har går nu tillbaka till Riksarkivet och de hembygdsföreningar vi har avtal med, säger Barbro Fernström.

Svenska Migrationscentret har kontor på ett 20-tal orter runt om i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer