Foto: SVT

Migrationsverket ska ha anmält Selma försvunnen

Publicerad

16-åriga Selma Yohannes ska, enligt uppgifter till SVT, ha anmälts till polisen som försvunnen av Migrationsverket.
Verket ska också ha gjort en så kallad orosanmälan till de sociala myndigheterna.

– Det är samma uppgifter som jag har att det gjorts en anmälan från Migrationsverket att hon avvikit, säger Selmas juridiska ombud Lars Mannerheden.

Han är kritisk till hur myndigheterna behandlar Selma Yohannes.

– Om de vill hennes bästa måste de försöka få till en lösning. Utse en god man och sätta in ett biträde. Det finns ju också möjlighet att hitta en familj där hon kan bo, säger han.

Migrationsverket vill inte kommentera det enskilda ärendet. Men skriver i ett mail till SVT att när de kommer i kontakt med barn som avviker och som de inte har kontaktuppgifter till gör de en ”anmälan till polisen om själva försvinnandet, så att polisen kan efterlysa personen. Vi gör samtidigt en orosanmälan till socialtjänsten om att vi påträffat ett barn utan vårdnadshavare, så att de kan göra eftersökningar.”

Tommy Lindh, polisens presstalesperson, säger till SVT att vad han känner till så letar inte polisen aktivt efter henne.

– Nej, det är inte så att vi är ute och letar efter Selma, säger han.

Migrationsverket skriver att de behöver kontaktuppgifter till personer som vill få sin sak prövad i en asylutredning och när det gäller barn möjligheten att utse en god man.

Som SVT rapporterat tidigare utvisades 16-åriga Selma Yohannes till Italien i november förra året, efter tre och en halv månad i ett fängelseliknande förvar i Italien flydde hon genom Europa tillbaka till Sverige.

Nu är hon i Sverige, men nekades förra veckan att lämna in en ny asylansökan hos Migrationsverket i Örebro. Hennes juridiska ombud, Lars Mannerheden, har istället lämnat in en begäran om så kallat verkställighetshinder.

– Det känns inte riktigt sunt det som sker, det är som om det gått prestige i det här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer