Miljoner att spara på återanvändning

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Värmland skulle spara nästan sex miljoner kronor på att återanvända saker som vissa avdelningar inte har användning av längre. Det menar Karlstadsbon Fredrik Östlin som nu gjort återanvändning inom offentlig sektor till en affärsidé.

Ett 60-tal tv-apparater står i ett källarförråd på Centralsjukhuset i Karlstad. Det är apparater som nu har blivit överflödiga när Patienthotellet har skaffat nya. Men istället för att kasta dem så ska de vidare till andra avdelningar eller säljas vidare till personalen.

– Vi tycker att det är resursslöseri om vi inte skulle förmedla tv-apparaterna. De har god funktion men i ett sammanhang här på hotellet så funderar de inte bra, säger Gunvor-Maria Ludvikssen, chef på Patienthotellet.

Men den här typen av återanvändning är inte så vanlig inom den offentliga sektorn. Entreprenören Fredrik Östlin har själv jobbat inom landstinget.

– Under de 13 år jag jobbade så såg jag en hel del förråd. Mycket är kontorsmöbler som står. Sedan handlar det om omoderna prylar, men allt kan säljas på Blocket och det är väldigt mycket som kan snurras i en organisation, säger Fredrik Östlin.

Nyligen gjorde han en portal åt Malmö stad, där saker som inte längre användes lades upp för att komma till nytta på något annat ställe inom kommunen. Fredrik Östlin menar att finns det mycket för den offentliga sektorn att tjäna på återanvändning, både miljömässigt men också pengamässigt. 5,7 miljoner kronor för Landstinget i Värmland. Ändå görs det inte i någon stor utsträckning.

– Det motsvarar en koldioxidbesparing motsvarande 50 personbilar eller 47 eluppvärmda villors elförbrukning per år.

Vad tycker du om att landstinget inte har nappat på idén?

– Lite frustrerande är det ju eftersom idén är född här i Värmland. Det vi gör på patienthotellet är kul att som samhällsentreprenör att verkligen få visa vad bra den här idén faktiskt är, men också vilken nytta och effekt det gör, säger Fredrik Östlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.