Här står skidor staplade medan pulkor ligger i travar i väntan på att bli utlånade. Foto: Fritidsbanken

Miljoner till delningsprojekt

Publicerad

Miljöförvaltningen i Karlstads kommun med samarbetspartners har fått två miljoner i stöd från Vinnova till projektet Sharing Towns. Målet är att minska klimatpåverkan genom att utveckla delningsekonomin, att kunna låna, hyra och byta istället för att köpa nytt.

Totalt är budgeten för det tvååriga projektet Sharing Towns fyra miljoner kronor där Karlstads kommun och Vinnova står för hälften var.

– Det här är en del av arbetet för att underlätta för Karlstadsborna att konsumera och leva mer hållbart, förklarar Henric Barkman som är projektledare på miljöförvaltningen på Karlstads kommun.

Tre delprojekt

Tre delprojekt ingår satsningen. Utveckling av nätverk och stöd till lokalt samarbete, att ta fram och testa tjänster som kan underlätta delning av varor och kommunikation som kan hjälpa konsumenter att hitta till Karlstads delningstjänster. Milljöförvaltningen ser att det finns en stor potential för att leva mer hållbart.

– Undersökningar visar att de flesta av oss använder mindre än hälften av kläderna i vår garderob, att många av våra verktyg mest samlar damm, och att det varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person, säger Helena Berg, miljödirektör i Karlstad.

Förebild för andra städer

Miljöförvaltningen hoppas att Karlstad ska kunna inspirera andra små och medelstora städer.

– Vi vill se ett myller av olika delningslösningar i Karlstad och att Karlstad blir en förebild för andra städer, säger Henric Barkman.

Projektet har redan smygstartat men drar igång på allvar vid årsskiftet och Karlstads kommun har en rad samarbetspartners med sig. Utöver konsultföretaget WSP deltar även Innovation Park, Centrum för tjänsteforskning/Karlstads universitet, Naturskyddsföreningen i Värmland, Konsumentverket, och Centrum Karlstad.

Sharing Towns genomförs inom det nationella projektet Sharing Cities Sweden som utvecklar testbäddar för större städer och ska bidra med hur delningsekonomin kan utvecklas i små- och medelstora städer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer