Miljonstraff för Säffle kommun

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad har dömt Säffle kommun att betala en särskild avgift på en miljon kronor till staten för att kommunen tog nästan två år på sig att verkställa ett beslut om bostad med särskild service till en funktionshindrad man.

Förvaltningsrätten anser att Säffle kommun inte har gjort vad som krävs enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hade bedömt att ett oskäligt dröjsmål hade uppstått eftersom beslutet att den funktionshindrade skulle få en bostad med särskild service kom i augusti 2015 men inte fått en plats förrän i september 2017.

IVO ville att Säffle kommun skulle betala maxbeloppet för särskild avgift på en miljon kronor vilket förvaltningsrätten bestämde ska gälla.

Säffle kommun ansåg att straffavgiften skulle vara lägre men förvaltningsrätten tyckte inte det fanns några synnerliga skäl för eftergift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.