Miljoner krävs till vindparken

Uppdaterad
Publicerad

Förlusttyngda Vindpark Vänern kommer kosta Karlstads och Hammarö kommuner ytterligare minst 14 miljoner kronor. Det blev klart efter dagens styrelsemöte.

Vindsnurrorna på Gässlingegrundet utanför Hammarö snurrar på som aldrig förr. Ändå går företaget med förlust. Det är Karlstads och Hammarö kommuner som äger företaget och 2013 sköt kommunerna till sammanlagt 140 miljoner kronor. Nu behöver Vindpark Väner Kraft AB ytterligare uppskattningsvis 14 miljoner för att kunna fortsätta verksamheten, något annat alternativ ser inte företagets VD.

– Med de pengar vi lagt ner idag gör vi den bedömningen. Vi kan ju resonera kring en försäljning och försöka hitta köpare, men jag tror att vi ska avvakta tiden för att kunna visa att det fungerar och går bra, säger vd Mats Enmark.

Kostsamma reparationer

Att företaget går med förlust beror bland annat på låga elpriser och kostnader i och med reparationerna av vindsnurrorna under 2013.

– Det var inte alls det vi väntade oss. Alla prognoser såg helt annorlunda ut när vi gjorde investeringen, dels att det var fortsatt höga elpriser och omställningen till mer förnyelsebar el var tvungen att drivas på snabbare. Vi har inte de förutsättningarna idag och då kan man kanske i efterhand säga att det kanske inte var rätt beslut, säger Mars Enmark.

Vill fortsätta investera

Från kommunerna finns det ingen som idag kan säga om de tänker skjuta till pengar eller inte. Men trots att vindparken varit en förlustaffär vill Mats Enmark fortsätta investera i förnyelsebar energi.

– Jag tror att vi måste fortsätta. Den här omställningen måste ske och det ganska snabbt. I den mån vi kan vara med att påverka utan att ta för stora risker så tycker jag att det är en kommun- och bolagsuppgift, säger Mats Enmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer