– Om jag tittar på hela min klimatpåverkan så är bilen min största bov, säger Emma Hansen. Foto: SVT

Miljövännen vill ha lägre bensinskatt i landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Drivmedelspriset är en ständig källa till konflikt och en fråga som framför allt skiljer stad och land. Men det kan också vara en källa till inre konflikt. Så är det för miljövännen Emma Hansen som trots miljöengagemanget vill ha lägre bensinpriser för landsbygdsbor.

– Om jag tittar på hela min klimatpåverkan så är bilen min största bov. Jag bor bra, jag konsumerar bra, jag äter bra så jag gör det jag kan för klimatet. Men bilen kan jag inte göra så mycket åt, säger Emma Hansen.

Regnvatten och kompost

Emma Hansen bor tillsammans med sina tre barn i ett så kallat jordskepp i Deje. Huset har de byggt själva och det är i princip helt klimatneutralt. Elen kommer från solceller, värmen från ved och köksspisen drivs med gas.

Sverige möts: Bensinen

Vattnet som förbrukas är insamlat regnvatten, toaletten är en komposttoalett och så odlar de en hel del av maten på egen hand. Men så var det det där med bilen.

– Det är klart att ingen har tvingat mig att bo här. Men det är ju så att den typen av hus jag bor i ligger ju lite utanför detaljplanen. Jag skulle med största sannolikhet inte få bygglov i en centralort. Så, skulle jag välja att bo i stan så skulle jag göra större klimatpåverkan med mitt boende. Det ligger i vågskålen, vad är värst? Bilen eller boendet?

Fem mil till jobbet

Emma Hansen har fem mil enkel väg till jobbet i Karlstad. Det innebär att hon kör runt 50 mil i veckan och lägger runt 2 000 kronor i månaden på bensin. Och hon, i likhet med många andra, känner att hon straffas för att hon valt att bo på landsbygden.

– Jag tycker inte att vi som bor på landsbygd ska straffas för att vi har långt till jobbet utan vi borde ha ett skatteavdrag som ger oss billigare bensin, säger hon.

Men varför ska stadsborna betala mer för bensinen?

– De har ju möjlighet att åka kollektivt och de kan cykla. Jag kan inte cykla fem mil till jobbet och det går ingen buss som jag kan ta heller.

Vad skulle ett differentierat drivmedelspris betyda, tror du?

– Det kanske skulle locka fler att våga bo på landet. Jag kan tänka att många ser pendlingen som ett problem. Det är inte så kul att spendera en massa tid i bilen, särskilt inte när det är så dyrt. Sedan vet jag att många vill bo på landet men som inte tycker de har råd. Och samhället fungerar inte om alla ska bo i städerna. Vi måste ha en fungerande landsbygd, säger Emma Hansen.

Under hösten speglar vi på SVT en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och försöker undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga.  Frågan om vad drivmedel ska kosta är en av dem.

Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök Sverige Möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet