Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Milt klimat ger dyrare vinterväghållning Foto: SVT

Milt klimat ger dyrare vinterväghållning

Uppdaterad
Publicerad

De allt mildare vintrarna i södra Värmland har gjort att kostnaden för snöröjning minskat samtidigt kostar halkbekämpning desto mer. – Klimatet som är nu är dyrare tack vare att vi behöver halkbekämpa vid fler tillfällen, säger gatuchefen i Karlstad Stefan Björkman.

Hittills i vinter har 2000 ton sand körts ut av Karlstads kommun. Halkbekämpningen har kostat 1,7 miljoner kronor medan snöröjningen kostat en halv miljon, enligt gatuchefen.

– Det största utmaningen är ju halkan när det slår om på några timmar som det gjorde mellan jul och nyår då det går ifrån att ha varit fullt framkomliga vägar till rena isgator. Där har ju vi varken maskiner eller personal som klarar av det.

Is fryser på sand

Christer Brottman, som jobbat med vinterväghållning i 30 år, tycker att de snabba väderomslagen är mer svårhanterade än ett riktigt snöfall.

– Som det är nu då, det kommer blötsnö och regn uppe på det och så försöker man att sanda på så fort en har fått på sanden så kanske en timme senare är det lika halkigt igen. Då är sanden infrusen i isen igen.

2018 kostade halkbekämpningen 10,2 miljoner kronor och snöröjningen drygt 7 miljoner kronor. Totalt med sandupptagning inräknat var kostnaden för vinterväghållning 33 miljoner kronor för kommunen.

Agera snabbare

Stefan Björkman anser att kommunen behöver ett nytt arbetssätt för att anpassa sig till det nya klimatläget.

– Vi måste få en fungerande beredskap där man får vara mer vaksam för de här skiftningarna som blir, så vi kan komma in i ett tidigare skede.

Hur ska ni göra det?

– Jag har inget bra svar på det idag. Men på något sätt måste vi lösa det för det är ju så här klimatet kommer se ut tror jag i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet