Minskad aktivitet bland högerextrema organisationer

Publicerad

Brottsförebyggande Centrum i Värmlands (BFC) granskning av Svenskarnas parti visar att antal aktiviteter minskade från 312 stycken år 2013 till 215 stycken under 2014, en minskning med 31 procent.

Samtidigt får partiet fler röster i valet 2014 jämfört med 2010 och syntes mer i media än året innan.   

–Trots att vi ser en minskning av partiets inrapporterade aktiviteter, ser vi samtidigt en moderniserad rörelse som satsar mer på riktade kampanjer, studiecirklar, informationsmöten och egna festivaler. De tar dock inte genom sin satsning i valet plats i något kommunfullmäktige, säger Peter Sundin, handläggare på BFC i ett pressutskick.

Säffle och Kil utmärker sig

Granskningen visar att inrapporterade aktiviteter minskade i majoriteten av länets kommuner, , men ökar i Arvika, Forshaga, Hagfors, Munkfors, Sunne, Säffle och Årjäng. Den största ökningen ser vi i Säffle kommun från 5 till 19 aktiviteter. Den största minskningen skedde i Kil, där vi ser en minskning från 29 till 3 aktiviteter, en minskning med nästan 90 procent. Även i Karlstad genomfördes betydligt färre aktiviteter under 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer