Susanne Forslund, HR-chef Landstinget i Värmland. Foto: SVT

Minskade kostnader för hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med ökade kostnader för hyrpersonal har Landstinget i Värmland lyckats vända utvecklingen. De tio första månaderna i år har kostnaderna minskat med åtta procent jämfört med samma period förra året.

– Äntligen tänkte jag, nu bryter vi en trend. Det arbete vi har satt igång för att målinriktat göra oss oberoende av hyrpersonal i lagom takt, det börjar nu ge verkan, säger Susanne Forslund, HR-chef Landstinget i Värmland.

”Kraftsamla och fokusera”

Mellan 2012 och 2015 ökade kostnaden för hyrläkare och annan vårdpersonal i landets landsting och regioner från 1,3 miljarder till 4 miljarder kronor. Även i Landstinget i Värmland ökade kostnaderna och landade på nära 168 miljoner kronor år 2015. Men i somras gick landets alla landsting och regioner samman för att stoppa de kraftigt stigande kostnaderna.

Inhyrd personal i vården

– Jag tror vi har kraftsamlat och bestämt oss för att fokusera. Det gör man också på nationell nivå och det ger oss i landstingen gott stöd för att sätta igång ett sådant här arbete. Vi har bestämt oss, nu är det dags för att jobba för långsiktig varaktig bemanning i verksamheterna, säger Susanne Forslund.

Hårt jobbande personal

Under de tio första månaderna år 2016 minskade alltså kostnaderna för bemanningspersonal med tio miljoner i landstinget i Värmland. Men det är inte helt lätt att minska på den inhyrda personalen utan att den kvarvarande personalen påverkas negativt.

– Om vi gör det här i rätt tempo och ser till att verksamheterna följer med, då är det bara positivt, säger Mathias Karlsson, områdeschef öppenvården Landstinget i Värmland.

Men han tror inte på att göra ett så kallat Alexanderhugg, att ta bort hyrläkare från en dag till en annan.

– Det är inte ok, det kommer inte att fungera. Vi ser att vår personal jobbar väldigt hårt just nu, de sliter. Vi har till exempel färre primärvårdsläkare än förut men de jobbar precis lika mycket tid som man gjorde förut. Det måste vi som arbetsgivare ha koll på, säger Mathias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet