Värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) vill se ny lagstiftning för restaurangbåtar Foto: SVT

Missnöje efter ministersvar om kontroll av restaurangbåtar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter Värmland berättat om hur dåligt skick Restaurang Båten var i när den sjönk ställde riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) en fråga till ansvarig minister om reglerna för besiktning av fartyg och pråmar som används som restauranger.
– Jag tycker att det här svaret har mycket övrigt att önska, säger Lars Mejern Larsson när han läst ansvarig minister Tomas Eneroths svar. 

Infrastrukturminister Eneroth (S) skriver i sitt svar att han har stor förståelse över det som Lars Mejern Larsson tar upp i sin fråga och att det måste vara säkert för såväl anställda som gäster att visas på en restaurangbåt. Vidare skriver han att det är Arbetsmiljöverket som har tillsyn över restaurangpråmar.

– Ansvarig minister känner uppenbarligen inte till den ansträngda arbetssituationen på Arbetsmiljöverket. Det vet jag inte minst från min bransch, byggbranschen. Det innebär att kontroller av restaurangbåtar kommer långt ner på verkets lista. Jag är besviken och tycker att en sådan här allvarlig fråga skulle tagits på större allvar av ansvarig minister, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Ska du gå vidare med den här frågan?

– Hur jag ska gå vidare det får jag fundera på. Men jag har blivit kontaktad av personer som delar min oro, säger Lars Mejern Larsson.

”Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att besiktningskrav och regelbundna kontroller ska gälla även restaurangbåtar och restaurangpråmar.

Jag har stor förståelse för det som Lars Mejern Larsson tar upp i sin fråga. Det måste vara säkert för såväl anställda som gäster att vistas på dessa s.k. restaurangbåtar eller restaurangpråmar.

Krav på säkerhet och arbetsmiljö för fartyg som används till sjöfart regleras genom fartygssäkerhetslagen (2003:364) och Transportstyrelsen har bemyndigande att ställa krav på eller utöva tillsyn över dessa fartyg (dvs. inte de fartyg som t.ex. ligger förtöjda vid kaj under lång tid och används som restaurang).

Enligt fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) har Arbetsmiljöverket tillsyn över vissa pråmar. I en överenskommelse från 2015 mellan Arbetsmiljöverket och Transportstyrelsen förtydligas det att restaurangpråmar ingår bland de pråmar för vilka verket har tillsynsansvar.

Stockholm den 13 september 2019

Tomas Eneroth”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer