KBAB har mellan 40 och 400 sökande per lägenhet och enligt Boverket har bostadsbristen skapat en marknad för svarthandel även i mindre städer som Karlstad. Foto: SVT

Misstanken: Svarthandel inom kommunala bostadsbolaget

Publicerad

Karlstads kommunala bostadsbolag, KBAB ökar kontrollen av sina hyresgäster efter misstänkt fusk med arbetsgivarintyg och olovlig uthyrning i andra hand. Även om det inte finns några konkreta bevis misstänker man att det förekommer svarthandel med hyreslägenheter. 

– Vi kommer in i lägenheter där inte rätt person bor och det händer mer och mer, säger Mats Hedlund koordinator på KBAB.

Konkurrensen om lägenheterna i Karlstad är tuff. KBAB har mellan 40 och 400 sökande per lägenhet och enligt Boverket har bostadsbristen skapat en marknad för svarthandel även i mindre städer som Karlstad.

– För många är situationen så desperat att man är beredd att ta till det här drastiska  att försöka köpa sig ett drägligt bostadsalternativ, det säger Micael Nilsson, expert och utredare på Boverket.

– Troligtvis är det fler svarta kontrakt än vad vi vet, säger Mats Hedlund.

Ni har inte gjort någon polisanmälan hittills?

– Nej, och vi har aldrig fått någon indikation på att det är svarta pengar i omlopp. Det är svårt då det är två parter som är överens om en affär och ingen av dem kommer till oss och berättar att de har betalat eller tagit emot pengar.

”Svårt att betala”

Ett annat problem som ökar är tvivelaktiga arbetsgivarintyg, då flera personer utnyttjat att man har förtur till en lägenhet om man fått ett jobb i Karlstad.

– Man får en lägenhet. Redan första månaden blir det svårt att betala hyran och vi ser att den personen inte har någon anställning. Det kan ha varit en anställning på en veka.

Nytt kontrollsystem testas

För att få bättre koll på sina hyresgäster provar KBAB nu en ny informationstjänst. 1500 av bolagets lägenheter har valts ut och varje gång någon flyttar från dem får KBAB den information om det som de kan jämföra mot sina egna register. Tjänsten ska testas under ett halvår.

– Ser vi att det inte stämmer så tar vi kontakt med hyresgästen

Vad hoppas du det här ska leda till? 

– Att vi vet mer om det är mycket svarta kontrakt i omlopp, säger Mats Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet