Natten till den 22 juni larmades polisen till Frykenbadens camping i Kil och i en husvagn hittades en 76-årig kvinna livlös. Idag dömdes hennes 77-årige make till åtta års fängelse för mord på kvinnan.

77-åring döms till åtta års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 77-årige man som stått inför rätta misstänkt för att ha mördat sin fru i deras husvagn på en camping i Kil i somras dömdes idag vid Värmlands tingsrätt. Domen blev åtta års fängelse för mord.

– Vi är självklart inte nöjda med rubriceringen, han har inte haft uppsåt att döda utan det har varit en nödvärnssituation, säger mannens advokat Mats Hellman.

Tingsrätten anser att det finns en rad försvårande omständigheter i målet: dels att kvinnan befann sig i sin och makens gemensamma fritidsbostad där hon haft rätt att känna sig trygg, dels att gärningen utfördes av en närstående och dessutom var förloppet utdraget vilket torde ha gjort att hon upplevt dödsångest.

Sänkt straff på grund av ålder

Men tingsrätten finner att det finns skäl att göra en kraftig reduktion av fängelsestraffets längd på grund av mannens mycket höga ålder och straffets längd. Man anser att det finns skäl att underskrida det lägsta fängelsestraff om tio år som är föreskrivet för mord.

– Vi ska nu överväga om vi ska överklaga, vi har ju tre veckor på oss, säger Mats Hellman, mannens advokat.

”Väl kort”

Åklagare Rebecka Hällgren är bara delvis nöjd med tingsrättens dom.

– Jag är nöjd med att tingsrätten dömer den tilltalade för mord sen tycker jag att det utdömda fängelsestraffet är väl kort. Man gör ett väldigt stort avdrag med hänsyn till hans ålder. Det lutar mot att jag kommer överklaga.

Hävdade självförsvar

Det var natten till den 22 juni som polisen larmades till Frykenbadens camping i Kil där en 76-årig kvinna hittades livlös i en husvagn. Hennes 77-årige make greps och häktades misstänkt för mord.

Kvinnan avled enligt åtalet genom strypning alternativt kvävning. Den misstänkte mannen har hela tiden nekat till mordanklagelserna men under rättgången berättade 77-åringen att han tagit sina händer kring kvinnans hals och skakat henne men att han då agerade i självförsvar efter att han blivit sparkad och slagen av sin fru.

SOS-samtalet

Mannen som var kraftigt berusad under den aktuella natten ringde själv SOS Alarm från campingen i Kil och berättade att han strypt sin fru. Under rättegången spelades larmsamtalet upp. Rätten fick höra hur mannen säger till larmoperatören: ”Jag har tagit livet av kärringa min” och fortsätter sen ”jag har strypt henne ikväll”. 77-åringen uttryckte också att han var glad att hans fru var död.

Samtalet var en del av åklagare Rebecka Hällgrens starkaste bevisning mot mannen. Men mannen själv menade att det inte var mord och att det som sades i samtalet har en förklaring.

Då rätten inte kan utesluta att det finns risk att mannen skulle fly, ska han stanna kvar i häktet tills dess att domen kan verkställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campingmord

Mer i ämnet