Arkivbild Foto: SVT

Misstänkt tjuvjakt före vargjakten

Publicerad

Vargjakten i Värmland får nu ett rättsligt efterspel. En av de vargar som fälldes under årets jakt har nämligen blivit påskjuten med hagelgevär tidigare. Och i dag upprättade polisen en anmälan om illegal jakt.

Samtliga vargar som skjuts under licensjakten på varg skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Och det var i samband med att de flådda kropparna besiktigades som det upptäcktes att ett av de fällda djuren, en hanvarg, hade hagel i kroppen.

–  En av de vargar som sköts under vargjakten har varit påskjuten tidigare. Vi har tolv hagel fördelade över vargen. Skadorna är utläkta så den har påskjutits minst några veckor tidigare, säger Monica Stöllman som är jaktbrottsutredare på polisen.

Var skedde detta?

– I Brattforsreviret.

I dag upprättade polisen en anmälan om illegal jakt. Men någon misstänkt gärningsman finns inte i nuläget.

– Nej, och det är ju som det brukar vara, att vi inte har någon misstänkt, konstaterar Monica Stöllman och fortsätter:

– Vi försöker få fram uppgifter, om det är någon som vet någonting om detta. Det är ju väldigt svårutredda ärenden generellt sett.

I den lagliga jakten på varg får jakt enbart bedrivas med kulvapen. Att använda hagelvapen vid jakt på varg är alltså olagligt i sig. Men i den illegala jakten på varg förekommer det att hagelvapen används.

– Det är inte ovanligt. Vi har haft det tidigare och med jämna mellanrum får vi in vargar som har blivit påskjutna tidigare. De har gamla skottskador. I det här fallet är det uppenbart att vederbörande varit på för långt avstånd när den skjutit. Tyvärr så är det här ganska vanligt förekommande, säger Monica Stöllman.

Vad tänker du om att man bränner av en hagelsvärm mot en varg?

– Det är ju inte lämpligt, naturligtvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet