Mjölkbonden Anders Persson

Mjölkprisets uppgång: ”En otrolig förbättring”

Publicerad

Anders Bengtsson i Stöpafors tycker att det är extra roligt att vara mjölkbonde just nu. Efter några riktigt tunga år med låga priser får de nu rekordbra betalt för sin mjölk.

Anders Bengtsson driver Stöpafors Lantbruk i Sunne tillsammans med sin far och bror. Gården ligger inte långt från foten av Tossebergsklätten och sträcker sig ner mot Fryken.

Varje år levererar de runt 1,7 miljoner liter mjölk så prisuppgången som varit sedan bottenåret 2015 gör stor skillnad.

– Priset har gått upp ungefär 1:20 kr/kilo mjölk, det gör ungefär 2 miljoner kronor per år och är en otrolig förbättring för vår verksamhet, säger Anders Bengtsson.

Satsar på framtiden

På gården har de 180 mjölkkor och för tillfället lika många kvigor och kalvar. Tack vare prisuppgången kan de nu investera och satsa för framtiden.

– Vi har byggt ut och moderniserat en byggnad för lösdrift. Det blir också lättare att reparera och underhålla och rusta för framtiden, säger Anders Bengtsson.

Vågar du tro på framtiden som mjölkbonde nu?

– Ja, vi tror på framtiden naturligtvis, men vi måste ju vara reallistiska och inse att det kommer sjunka. Det vore ju väldigt skönt om det fick vara på den här nivån ett tag till så vi hinner tjäna ihop lite pengar så vi klarar av en dipp igen, säger Anders Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.