Färre skador med mjukt golv

Uppdaterad
Publicerad

Mjukare golv verkar ge färre fallskador hos äldre som ramlar. Det indikerar en studie som just nu pågår på ett äldreboende i Sunne. Och nu planerar kommunen att fortsätta lägga in det både fall- och ljuddämpande golvet på ännu en avdelning.

– Det ligger ju långt in i framtiden, att vi ska ha det på alla våra boenden. Det kostar tre gånger så mycket som ett vanligt golv, men vi har verkligen prioriterat när det gäller det här för att se vad forskningsrapporten visar, säger Gunilla Ingemyr, ordförande i Socialnämnden (c).

Golvet som förebygger skador är det enda i världen i sitt slag och Sunne är först ut med att testa det som förhoppningsvis ska förhindra frakturer när äldre ramlar.

– De slipper det svåra lidande som det blir när man ramlar och slår sig. Det blir ett väldigt svårt slut för många för att man ramlar och slår sig så illa att man kommer inte igen, helt enkelt, säger Britt-Inger Olsson, enhetschef på äldreboendet Salla i Sunne.

Forskare från Karlstads universitet följer utvecklingen för att kunna säkerställa att golvet verkligen ger färre skador när man ramlar på det, något man hoppas kunna visa när studien är klar.

– Man har ju inte provat stötabsorberande golv på boenden någon gång förut vad vi vet om. Det vi ser nu är att det är lovande och jag tror att det finns en enorm potential i att göra en skyddande miljö för att skydda såhär sköra personer, säger Johanna Gustavsson som forskar om detta vid Centrum för personsäkerhet på Karlstads universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer