Eleverna får lägga sina mobiler i en låda Foto: SVT

Mobilfri reform gick hem

Publicerad

Det kommer allt fler krav på mobilförbud i skolan. Både i regeringen och i oppositionen höjs röster för att få bort mobilanvändningen från skolsalarna. På Sannerudsskolan i Kil har det redan praktiserats i ett par år med gott resultat.

Det har gått ett par år sedan Sannerudsskolan i Kil införde mobilfria lektioner. När eleverna går in i klassrummet lägger de sina mobiler i en låda och där får telefonerna vänta till nästa rast. På så sätt blir inte mobilerna ett störningsmoment, utan eleverna kan koncentrera sig på undervisningen. Dessutom behöver ingen bli rädd för att bli filmad eller fotograferad. Och reformen verkar ha gått hem.

– Eleverna satt ju med mobilerna på lektionerna, så de fick ju sämre koncentration på vad läraren sa, säger Linn Grönvall, som går i nian på Sannerudsskolan.

”Vi går i skolan för att lära oss och inte för att snapa”

– Först tyckte jag det var tråkigt, säger Telma Persson, som också går i nian, och fortsätter:

– För då kunde man ju inte ha kontakt med vänner på lektionerna på samma sätt, men det är bättre nu, för nu kan man ju ägna sig mer åt arbetet. Vi går ju i skolan för att lära oss och inte för att snapa.

– Jag kommer ihåg tiden före mobilförbudet, säger läraren Britt Hammarsten.

Telefonen används i bland trots förbudet

– Då kunde det bli tråkiga kommentarer. Man var tvungen att säga till vissa elever och vissa elever hade svårt att koncentrera sig när de kände telefonen vibrera i fickan. Men ibland använder vi ändå telefonerna, till exempel när eleverna gör inspelningar. Det är ibland lättare och blir bättre ljudkvalitet med telefonen. Men då är det jag som pedagog, som avgör när telefonen ska användas och när den inte behövs.

– Jag tror det skulle bli en ännu lugnare miljö på skolan, om de förbjuder mobilerna helt, säger Sofia Gustafsson, rektor på Sannerudsskolan.

– För det tar ganska mycket energi från en elev att behöva titta på sin mobil och se vad som hänt på facebook eller på snapchat. Behöver de inte titta på det på dagarna, så tror jag de skulle kunna ägna sig mycket mer åt skolarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.