Idag vajar flaggan halv stång vid brandstationen i Karlstad Foto: SVT

Mordbränder ledde till brandmans död

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slår nu fast att de bränder som föregick en deltidsbrandmans död var anlagda.

– Vi kan konstatera att det inte finns någon naturlig brandorsak, säger Marie Eriksson förundersökningsledare vid polisen i Torsby.

Det var den 30 maj som en deltidsbrandman avled i en fallolycka i samband med släckningsarbete av en skogsbrand i Sunne kommun. Redan då fanns misstankar om att det handlade om anlagda bränder och det bekräftas nu när polisens tekniska utredning är klar.

Två anlagda bränder

Polisens utredning visar att någon anlagt två bränder längs en öde timmerväg söder om Tuvtjärn i Sunne. Den första branden startade vid en vändplan och den andra cirka en kilometer därifrån.

Slutsatsen i den tekniska utredningen baseras på omständigheterna. 

– Dels finns ingen naturliga förklaring till att två bränder uppstår samtidigt på så nära avstånd. Sedan ligger brandplatserna längs en gammal öde timmerväg där det inte är någon större risk att bli upptäckt, säger Marie Eriksson.

Har ni funnit några spår efter någon gärningsman?

– Det kan jag inte gå in på, men vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Marie Eriksson.

Efterlyser vittnen

Polisen efterlyser nu vittnen som gjort iakttagelser av personer eller fordon i området under kvällen den 30 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.