Foto: SVT

Moskémotståndare protesterade på fullmäktigemötet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att detaljplanen för en ny moské i går klubbades igenom i fullmäktige protesterade ett 20-tal moskémotståndare. Motståndarna fördes ut av polis och väktare.

Bakom aktionen mot kommunfullmäktiges möte i Karlstad i går stod värmländska nazister. Det uppger Peter Sundin från Brottsförebyggande centrum.

LÄS MER: Ja till moské på Rud i Karlstad

Sammanlagt deltog ett 50-tal personer från bland annat Nordiska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom och Sverigedemokraterna. Det skriver en av de som deltog på nazistiska tidningen Nordfronts webbsida.

Den personen skriver också att en namngiven politiker i kommunen ”bör hängas offentligt”.

– Man måste ta det på allvar. Alla slags hot mot politiker måste polisanmälas. Någon måste till slut få en dom på sig, säger Peter Sundin.

”Otroligt allvarligt”

Brottsförebyggande centrum känner igen flera av de som deltog i aktionen som stoppade kommunfullmäktigemötet.

– Aktiva nationalsocialister låg bakom aktionen, men sedan var det en väldig blandning av folk från Sverigedemokrater till det yttersta.... Nordiska motståndsrörelsens aktivister också, säger Peter Sundin.

Han säger att en löst sammansatt grupp som kallar sig White Boys Värmland fanns representerad.

– Det här är otroligt allvarligt att nationalsocialister kommer in och stör ett fullmäktigemöte, där man egentligen petar undan demokratin, säger Peter Sundin.

Fler aktioner att vänta

Brottsförebyggande Centrum gör bedömningen att det kommer fler aktioner från Nationalsocialister i Värmland mot mosképlanerna på Rud.

– Jag är helt övertygad om de här är inte färdiga med det här. Och det rör inte bara den här frågan utan när vi går in i en valrörelse kommer de att försöka påverka politiken, säger Peter Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet