Margrethe Haarr (C), ordförande i Kongsvinger kommun och kollegan Kamilla Thue (AP) från Eidskog uttrycker sitt stöd för de svenska gränspendlarna. Foto: Privat

Möte på gränsen till stöd för pendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagmorgonen samlas representanter för norska kommuner och näringslivet vid Magnormoen för att uttrycka sitt stöd för de svenska gränspendlarna.

– Man ska inte behandla sin bästa vän som Norge gör nu, säger Kamilla Thue (AP), ordförande i Eidskogs kommun.

Både Eidskog och grannkommunen Kongsvinger är beroende av svensk arbetskraft, och den stängda gränsen har ställt till stora problem för kommunerna.

– Vi är väldigt bekymrade för att folk inte ska orka utan söka jobb i sitt hemland istället. Det skulle innebära stora problem för oss, säger Kamilla Thue.

Coronaviruset i Värmland

Hon får stöd av kollegan Margrethe Haarr (C) i Kongsvinger.

– Det här handlar om hela gränssituationen. Det är tufft att läsa om svenska anställda som inte får komma till sina jobb och mister lönen. Vi menar att gränsen måste öppnas för dagpendlarna, säger hon.

”Ingen smitta på grund av svenskarna”

Enligt de båda kommunalråden finns ett stöd för de svenska arbetarna även bland de boende i området.

– Det finns ett stort engagemang bland vanliga Eidskogsbor som tycker att det är horribelt hur vi behandlar svenskarna, säger Kamilla Thue (AP).

Margrethe Haarr (C) i Kongsvinger fyller i:

– Vi har inte haft några smittutbrott kopplade till de svenska pendlarna. Inget tyder på att svenska anställda sprider mer smitta än norska.

Hör de norska kommunalråden om gränssituationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet