Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Är man ett lag måste man ha en lagledare”, säger Nils Bagge (MP). Kommunalrådet, Bosse Henriksson, svarar på kritiken i ett mejl till SVT. Foto: SVT

MP och C lämnar Hammarösamverkan

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Centern i Hammarö kommun meddelade på tisdagskvällen att de lämnar Hammarösamverkan. Anledningen är att samarbetet inte utvecklats som de båda partierna önskat.
– Det politiska livet har inte blivit så som vi hade förväntat oss och då lämnar vi. Det är inte svårare än så, säger Margareta Ivarsson (C).

Partierna skriver i ett pressmeddelande att de inte har några ytterligare kommentarer att lämna. Pressmeddelandet är undertecknat av Nils Bagge för Miljöpartiet och Dan Eriksson för Centerpartiet.

– Det kom naturligtvis som en chock, säger kommunalrådet Bosse Henriksson (M).

Enligt Henriksson hade de inlett samtal med Miljöpartiet och Centern, samtal som pågick så sent som igår kväll:

– Tråkigt att vi inte har kunnat mötas utan att de går ut med det här.

Det politiska läget på Hammarö blev nyligen mycket ansträngt efter att den styrande Hammarösamverkans budget hade röstats ned. Bland annat uttryckte då Kristdemokraterna att de ville byta det politiska styret och skapa en bred koalition och stabil majoritet för resten av mandatperioden.

Moderaterna på Hammarö kallade till krismöte under onsdagsförmiddagen. Sedan skickades ett pressmeddelande ut, där man ger en känga till C och MP för att ta upp ”personliga åsikter och gör dem till partiets och ställa ultimatum, i synnerhet då dessa åsikter enligt uppgift har sitt ursprung bakåt i tiden och med all säkerhet hade kunnat lösas tidigare”.

De skriver också att de nu öppnar upp för samtal med alla övriga partier, för att hitta en ny majoritet.

I klippet ovan framför Nils Bagge, från Miljöpartiet, sin kritik mot Hammarösamverkans ledning.

Så har Hammarö styrts hittills, under mandatperioden:

Visa

Hammarösamverkan, som består av M, KD, C, L och MP, har lett kommunstyrelsen genom ett minoritetsstyre. Tillsammans har de 15 mandat i kommunfullmäktige medan oppositionen, bestående av S, V och SoB (tidigare SD), delar på 16 mandat.

Mandaten i kommunfullmäktige är fördelade såhär:

Socialdemokraterna: 11

Moderaterna: 7

Centerpartiet: 2

Liberalerna: 2

Kristdemokraterna: 2

Miljöpartiet: 2

Sans och balans (tidigare SD): 3

Vänsterpartiet: 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer