Foto: SVT

MSB samordnar jätteinsatserna kring skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Många brandmän och frivilliga arbetar med att släcka och begränsa skogsbränderna som rasar. Minst 350 i brandpersonalen och stora släckningsresurser kommer från andra länder. Den jätteapparaten samordnas på MSB:s kontor i Karlstad.

– Vi samordnar det övergripande stödet till insatserna, säger Patrik Jansson, som är MSB:s talesman i den organisation som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap byggt upp för skogsbränderna.

– Det gäller både mellan svenska myndigheter, länsstyrelser och lokala aktörer, men vi spelar också en stor roll när vi har begärt internationellt stöd.

Stort behov av samordning

Genom EU:s katastroforganisation ERCC har mer än 300 brandmän från Polen, Tyskland, Frankrike och Danmark, 14 helikoptrar från Norge, Danmark och Litauen och 6 brandflygplan från Frankrike, Italien och Portugal kommit för att stötta Sveriges egna släckningsresurser. Behovet av samordning är stort.

– Varje eftermiddag fattas beslut om var vi ska använda de här flygplanen, helikoptrarna och de internationella resurser, som står till vårt förfogande nästa morgon, säger Patrik Jansson på MSB.

– Vi håller också på att genomföra av kartläggning bland alla räddningstjänster och alla myndigheter om vad det finns för övriga resurser, som vi skulle kunna använda om det uppstår fler bränder.

Ser inget slut på bränderna

Även om MSB:s bild av brandläget just nu är försiktigt positiv, ses inget slut på bränderna. MSB:s samordningsorganisation på 65 personer fortsätter jobba. 

– De närmaste dagarna kan brandriskvärdena nå extrema nivåer, så vi förbereder oss allt vi kan, för att det uppstå nya, stora bränder de kommande dagarna, säger Patrik Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer