Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mikael Tofvesson, chef för enheten skydd mot informationspåverkan på MSB i klippet. Foto: SVT

MSB: ”Vi vet inte om det svenska valet kommer angripas”

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt ett år kvar till det svenska valet startade i dag Krisberedskapsveckan och vid invigningen i Karlstads diskuterades informationspåverkan.

-  Var vaksam på att det kan finnas de där ute som vill påverka valet utifrån, sade Mikael Tofvesson, chef för enheten skydd mot informationspåverkan på MSB.

Det är, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, oklart om det svenska valet nästa år kommer att angripas men utifrån det faktum att Sverige har varit utsatt för informationspåverkan en längre tid finns en beredskap – och en oro. Det framkom när Krisberedskapsveckan inleddes med ett offentligt samtal vid demokratistugan på Stora torget.

– Vi oroar oss för det som pågår på en ganska låg nivå där man försöker skapa en splittring i samhället, sade Mikael Tofvesson, chef för enheten skydd mot informationspåverkan på MSB.

Sedan 2015 har MSB mätt hur Sverige utsatts för informationpåverkan och enligt Tofvesson kan det handla om att främmande makt försöker så split mellan till exempel myndigheter och befolkningen, politiska beslutsfattare och befolkningen, eller journalister och befolkningen.  

I klippet ovan får du veta mer om informationspåverkan och hur du kan tänka inför valet nästa år för att inte bli vilseledd.

Krisberedskapsveckan arrangeras årligen av MSB tillsammans med regionala och lokala aktörer.

Syftet är att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris.

Årets kampanjvecka har temat demokrati med anledning av att Sverige firar 100 år som demokrati i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer