Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagen togs det första spadtaget till en bikepark i Vägsjöfors. I klippet hör du varför initiativtagaren Harold Abbas tror att den kan bli unik i Sverige. Foto: SVT

MTB-entusiaster satsar stort i Vägsjöfors

Publicerad

Norra Värmlands mountainbikeförening har stora planer i Vägsjöfors, två mil norr om Torsby. I dag tog de första spadtaget till en bikepark som initiativtagaren, Harold Abbas, tror att kan bli unik i Sverige.

– Det annorlunda sitter i att vi försöker behålla den naturliga karaktären, säger han.

Men det allra mest unika ligger kanske inte i lederna som, när de står helt klara sträcker sig upp till 300 kilometer, utan vid bikeparken vid Vägsjöfors herrgård. Där knyts allt samman och cyklisterna kommer, bland annat, kunna köra i par, liknande skicross, i en two-crossbana. En sådan har Harold Abbas inte sett till på något annat ställe i Sverige.

I klippet ovan berättar han mer om den.

Satsningen beräknas kosta mycket frivilligt arbete för föreningsmedlemmarna och nästan 1,7 miljoner kronor – pengar som kommer från lokala, nationella och internationella sponsorer. Går allt som det ska hoppas de vara klara hösten 2022.

Men varför i just Vägsjöfors?

– Orterna utanför Torsby blir tomma och då sa vi som förening att är det inte roligt om vi hittar på en reseanledning för besökare? Vi satsar i Vägsjöfors för att rädda orten innan det är för sent, innan alla restauranger stänger ner. Plus att det är ett fantastiskt fint mountainbike-område, säger Harold Abbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer