Foto: SVT/TT

Munkfors har de största inkomstklyftorna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den procent av befolkningen i Munkfors som tjänar mest, tjänade runt 15,6 gånger mer än medianinkomsten i kommunen 2017. Det är den största skillnaden av alla kommuner i Värmland.

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som SVT Nyheter sammanställt.

Siffrorna visar att Sveriges befolkning har fått en högre ekonomisk standard under 2000-talet, samtidigt som skillnaderna mellan hög och låginkomsttagare ökar i 275 av Sveriges 290 kommuner.

Siffrorna utgår från den disponibla inkomsten som är summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Störst skillnad i rikaste kommunen

Medianinkomsten i Sverige är 20 700 kronor innan skatt. Den procent som tjänar allra mest har en medianinkomst på 216 290 kronor innan skatt. Den rikaste procenten tjänar nästan 10,4 gånger mer än medelsvensson.

De största skillnaderna finns inte helt oväntat i Danderyds kommun. Där tjänar den mest förmögna procenten 49,9 gånger mer än medianinkomsttagarna.

Hur är inkomsterna fördelade i din kommun? Ta del av statistiken här

I Munkfors har den procent som tjänar mest i kommunen ökat sina inkomster med 29,6 procent mellan 2011 och 2017. Motsvarande ökning av medianinkomsten i kommunen är 1,9 procent.

Inkomstklyftor

2017 var medianinkomsten i Munkfors 17 333 kronor i månaden innan skatt. Den rikaste procenten av befolkningen i Munkfors hade då en snittinkomst per månad på 269 700 kronor. Den rikaste procenten tjänar alltså runt 15, 6 gånger så mycket enligt SCB:s siffror.

Munkfors kommunchef, Jan-Olof Appel, är försiktig i sin analys men menar att det bland annat kan bero på den höga andelen pensionärer bland kommuninvånarna.

– Jag tror spontant att andelen äldre ökar. Vi har inte många kommuninvånare som är högavlönade och vi har dessutom många fövärvsarbetare som pendlar in till kommunen. Vi har större in- än utpendling, säger Jan-Olof Appel.

Svårt att tyda siffror i mindre kommuner

Han menar att den här typen av kartläggningar slår hårt mot kommuner med lägre invånarantal eftersom skillnaderna då syns tydligare. Munkfors kommun hade 3 789 invånare i februari 2019. Det betyder att en procent av befolkningen motsvarar 38 personer.

– Under 2017 hade vi också många nyanlända, och det betyder en del. En stor andel av de som kom hade inte någon förärvsinkomst, säger Jan-Olof Appel.

Här bor den rikaste procenten

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uttalade sig kommunalrådet i Munkfors, Mathias Lindqvist (S) positivt om ökningen. I efterhand har det visat sig att han missförstått reporterns fråga. Därför är citaten borttagna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.