Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör slutenvårdschefen Mikael Bergenheim berätta om det pressade läget för sjukvården i Värmland. Foto: SVT

Mycket ansträngt läge för sjukvården i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Värmland är mycket ansträngd efter den eskalerande smittspridningen av covid-19.

Men slutenvårdschefen Mikael Bergenheim hittar ljuspunkter.

På grund av covidsituationen, som innebär att antalet inläggningar stadigt ökar samt att många i personalen antingen är sjuka eller sitter i karantän, är läget inom den värmländska sjukvården pressat.

Och det lär bli värre.

– Vi vet att antalet inläggningar släpar efter med en till två veckor efter topparna i smittspridningen, säger Mikael Bergenheim.

En stor skillnad

Men än så länge anser Bergenheim att vården och inte minst personalen klarar av att hantera situationen. Dessutom finns en stor skillnad mot tidigare vågor.

– Tidigare låg i princip alla inne för att de var sjuka i covid. Nu är det en såpass spridd sjukdom i samhället och det är många fler som vårdas med covidsmitta och inte för.

Hör Mikael Bergenheim berätta mer om läget inom sjukvården i Värmland, ljuspunkterna och hur de ska klara ett ökat inflöde av covidpatienter i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet