Mycket arbete kvar efter skalvet

Uppdaterad
Publicerad

I den enorma förstörelsen drabbades bland annat den en skola som den ideella organisationen Trinity i Karlstad byggt upp. Nu har Carin Söderlind kommit hem från Nepal och hon konstaterar att det krävs mycket arbete än.

– Det är ju lugnare men människor är fortfarande väldigt rädda, säger Carin Söderlind.

Över 5000 människor dödades och många skadades när Nepal drabbades av jordbävning i slutet av april i år. Många ideella organisationer försökte hjälpa till efteråt, så även Trinity i Karlstad.

Engagerad i skolbygge

Carin Söderlind lämnade Nepal bara timmar innan jordbävningen inträffade. Hon är mycket engagerad i hjälpprojekt i Nepal och har varit i landet under längre perioder, även innan jordbävningen. Bland annat har hon har varit med och byggt en skola i Malagiri, en liten by några mil utanför huvudstaden Kathmandu.

Undervisning i tält

Skolan klarade sig från ras under jordbävningen men den fick sprickor och behöver repareras. Tills det är klart sker undervisningen i stora tält. Nu har Carin Söderlind precis kommit hem från Nepal och beskriver hur vardagen fungerar nu i byn Malagiri:

– Skolans byggnader ligger spridda. Så fort det kommer ett skalv, och det kommer många, så hör man hur människorna ropar mellan husen. De är väldigt rädda, säger Carin Söderlind.

Enligt Carin är stämningen i byn Malagiri annorlunda mot tidigare gånger hon varit där. Men trots rädslan för nya skalv går barnen i skolan, en klass undervisas per tält.

– Ett klassrum i huset går att använda men barnen är fortfarande rädda att gå ner i slänten där skolan ligger, säger Carin Söderlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer