Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rejält busväder under lördagen. Foto: TT

Mycket hårda vindbyar i Värmland – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för rejält busväder under lördagen. I Värmland väntas vindbyarna komma upp i mellan 21 och 25 meter per sekund. SMHI varnar för att träd kan knäckas och att höga fordon kan få problem på vägarna i den kraftiga vinden.

Strax innan klockan 10 på lördagen kom första larmet om träd över vägen. Inom loppet av en timme hade sex träd fallit i länet, bland annat över väg 61 och E18.

Tågtrafiken påverkas

Trafikverket ställer in tågtrafiken under hela lördagsdygnet på flera mindre sträckor i västra Sverige på grund av blåst och högt vattenstånd. På sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås ställs trafiken in under både lördag och söndag.

– Som det ser ut nu ska trafiken flyta igen på måndag men man måste förstås kontrollera ordentligt, det gäller framför allt höga vattenflöden, säger Camilla Hult på Trafikverkets presstjänst.

Höga flöden

SMHI varnar även för höga flöden i Upperudsälven nedströms Lennartfors. Klass ett varning på höga  flöden i vattendrag uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år och kan medföra mindre översvämningsproblem.

Mängder med elavbrott

Vid 22-tiden uppgav Ellevio att man haft över 12 000 elavbrott i Värmlands län under lördagen. Vid den tiden var omkring 300 hushåll fortfarande strömlösa. Elbolaget skriver på sin hemsida: ”Efter lördagens oväder har vi jobbat febrilt med att åtgärda strömavbrotten i Värmland. De allra flesta kommer att få tillbaka strömmen innan vi avbryter arbetet för nattvila ca kl 22. Vi räknar med att kvarvarande reparationsarbete blir färdigt senast lunch söndag”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer